Nieuws

Laatste nieuws

Het creëren van een icoon -
Interview met de architecten

UNStudio, gevestigd in Amsterdam, en Quant Architecten uit Eindhoven, hebben getekend voor het ontwerp van Elysion Convention Center en het masterplan voor Van der Valk Hotel Eindhoven. Zij hebben de logistieke wensen van de opdrachtgever vertaald en omgezet in een iconisch landschap grenzend aan de Brainport Avenue. Hier bespreken Gerard Loozekoot (UNStudio) en Kasper Dun (Quant) deze onderneming.

Gerard: "In het Elysion Convention Center staan de gasten centraal. De iconische en architectonische hoofdgebaren, zoals de atria en verticale foyers, ondersteunen dit doel. Hierdoor ontstaat een scala aan onderscheidende en bijzondere ruimtes. Overal in het complex komt een groot aantal mensen om congressen of conferenties bij te wonen. Zij kunnen in het hotel overnachten, maar het ook gebruiken als tijdelijke werk- of transferplek. Vanuit de hightech parken, de sportfaciliteiten en de stad komen gasten ook om te lunchen of dineren. Samen met de gasten uit het hotel ontstaat zo een bruisend landschap van bezoekers en congresgangers."

Het entreepark
Kasper: "Het landschapsontwerp van de mobiliteitsknoop is opgezet als een park. Naast een indoor parklandschap is het entreegebied de perfecte ruimte om te zitten en een informele ontmoeting te hebben. De unieke ervaring begint al als u vanaf de bushalte het complex binnenloopt, of als u over het terrein rijdt. De hoofdentree is duidelijk zichtbaar en trekt bezoekers naar het gebouw, terwijl de hal toegang geeft tot het congres, business center, restaurant of hotel. De entreehal heeft een groot en natuurlijk verlicht atrium met een uitnodigende "sociale" trap die interactie bevordert en naar de eerste verdieping leidt. Hier begint de verticale foyer."

De verticale foyer
Gerard: "De verticale foyer en de 'verticale tuin' zijn prachtige, verbindende elementen binnen het Elysion Convention Center. Deze tuin, die op 30 meter hoogte ligt, fungeert als filter die de lucht zuivert, maar is ook een eyecatcher en een gespreksonderwerp voor bezoekers. Ogen worden naar boven geleid over de trappen en de mensen in de ruimte. Via drie aparte atriums valt daglicht op de verticale tuin en ontstaat een spel tussen licht en groen, waardoor bezoekers de illusie krijgen dat binnen buiten is. Het is een tuin waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden en vitaliteit wordt gestimuleerd. Een terugkerend element in de foyer is de brede houten leuning van de trap. Hij is zo ontworpen dat u er gemakkelijk op kunt leunen, of uw kopje koffie op kunt drinken, terwijl u in een van de borders staat. Op deze manier ontstaat een hoge tafel van meer dan honderd meter lang, die een ander element vormt dat bijdraagt aan een uitnodigende sfeer voor informele ontmoetingen. Maar ook, aan de conditie van zien en gezien worden."

Kasper: "Grenzend aan de foyer zijn verschillende zitplekken gesitueerd, waar bezoekers in stilte kunnen werken of kunnen deelnemen aan gesprekken met anderen. De sfeer van de loungeruimte is gevarieerd, waardoor specifieke plekken ontstaan waar iedereen elkaar comfortabel kan ontmoeten of in alle rust kan werken. Café Cinema Parisien heeft het gevoel van een huiselijke woonkamer, met zijn open haarden en een oud neonbord van een voormalige plaatselijke bioscoop als blikvanger. Een actievere sfeer wordt gecreëerd aan de keukentafel in een atelierconcept lounge, perfect voor een brainstormsessie en groepsbijeenkomsten. Elk concept heeft zijn eigen bars, sommige met comfortabele chesterfields banken, andere met een meer industrieel of design karakter. Eenheid in verscheidenheid is het thema in de ruimtes rond de verticale foyer om monotonie tegen te gaan zonder storend te zijn.

Door de circulatieruimtes worden kunst, technologie en design tentoongesteld. Op de binnenwanden van Elysion kunnen kunsttentoonstellingen worden georganiseerd in samenwerking met lokale musea. Momenteel is er al een samenwerking met het Van Abbe Museum; hedendaagse tentoonstellingen uit hun collectie worden getoond in een mobiele display ontworpen door Piet Hein Eek. De sfeer in de verticale foyers zal ook worden versterkt door lichtinstallaties en objecten van ontwerpers, zoals de 'Reflecting Holons' van Martens & Visser. Mesmerizerende, kinetische objecten die als reusachtige zeepbellen licht en kleur weerkaatsen in het groen van de verticale tuin. Het doel van dergelijke ingrepen is om de paden aantrekkelijk te maken en tegelijkertijd uit te nodigen tot interactie."

Gerard: "Maar bovenal zullen de iconische kwaliteiten van het Elysion Convention Center de bezoekers inspireren! Stedenbouwkundig is gestreefd naar een hoogwaardige compositie, bestaande uit een langgerekte plint in een weelderig groene setting en een parklandschap op het dak. De plint zoekt met zijn parkachtige uitstraling een duidelijke verbinding met de Genneper Parken. Ernaast staan twee hoge pijlers van de hoteltorens. Zij fungeren als stedelijke iconen en markeren de entree van de stad en de locatie van de mobiliteitsknoop. Ruimtelijk maken ze een verbinding met de hoogbouw in het centrum van de stad. Omdat de locatie hoger ligt dan het centrum, zullen de torens vanuit de stad nog hoger lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Tenslotte is er een spectaculair uitkragend volume: het auditorium. Dit expansieve volume verwijst met een knipoog naar het Evoluon, maar straalt technologie en innovatie uit. Het experiment en de bravoure van het project worden voor iedereen zichtbaar gemaakt!"

"Eindhoven vanuit vogelperspectief: Sky line auditorium view."
Door de transparante gevel in de toneelzaal komt de stad Eindhoven de aula binnen. Bezoekers en aanwezigen kunnen de stad aanschouwen, terwijl de steeds verder uitdijende skyline van Eindhoven een inspirerend beeld oplevert. Het geeft ook een duidelijk gevoel waar en in welke stad men zich bevindt. Bij gebruik van het auditorium als borrel- of break-out setting, zorgt de nachtelijke skyline voor een relevant en prachtig decor.